Mayonaise en vinaigrettesaus, gezonder dan u denkt!
EUROPESE ACADEMIE
voor natuurlijke gezondheidszorg
Antwerpen – Gent – Leuven – Maastricht
Mayonaise en vinaigrettesaus
Gezonder dan u denkt.
Er wordt in de voedingsliteratuur nog al wat kritiek geuit op mayonaise. Het lijkt wel het meest ongezonde voedingsproduct te zijn, maar is dat wel zo? Mayonaise is een koude, witte saus op basis van olie en een eierdooier. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water waarbij de eierdooier als emulgator optreedt. Om de olie beter verteerbaar te maken wordt er azijn of citroensap toegevoegd. Kan op smaak worden gebracht met een weinig zout, peper, maar vooral keukenkruiden zowel vers als gedroogd. Het hoofdbestanddeel van mayonaise is plantaardige olie, rijk aan onverzadigde vetzuren en daardoor uiterst gezond. Mayonaise is een goed middel om meer onverzadigde vetten binnen te krijgen. Een eierdooier weegt slechts 19 g en bevat 256 mg cholesterol, dat is erg veel. Verwerkt in mayonaise is dat echter veel minder. Met 1 eierdooier maakt men 1 liter mayonaise. Een flinke eetlepel mayonaise weegt ongeveer 25 g en bevat 5 à 6 mg cholesterol wat te verwaarlozen is.
Mayonaise heeft een hoge calorische waarde. Bij 80% olie bedraagt dit 727 kcal en bij 50% olie 490 kcal, maar er wordt niet zoveel van gebruikt. Het is bovendien gemakkelijk om mayonaise met yoghurt te mengen zodat zowel het oliegehalte, het cholesterol als de calorische waarde met 30 tot 50% verlaagd worden. Zelfgemaakte mayonaise verdient de voorkeur omdat men dan zelf de kwaliteit van de olie kiest. Voor zwangere vrouwen worden gerechten met rauwe eieren afgeraden omdat er een verhoogd risico op infectieziekten zoals toxoplasmose en listeriose mogelijk is. Wie problemen heeft met een rauwe eierdooier, kan gebruik maken van een koude oliesaus of vinaigrettesaus. Dit is olie waaraan een weinig azijn of citroensap wordt toegevoegd, mosterd en verse of gedroogde kruiden. Zowel mayonaise als oliesaus zijn een goede toepassing van gezonde olie, rijk aan onverzadigde vetzuren. Het onderscheid tussen ongezonde dierlijke vetten en gezonde plantaardige oliën moet duidelijk gesteld worden. Ze zijn niet met elkaar te vergelijken. Gebruikt men industrieel bereide mayonaise en/of vinaigrettesaus bekijk dan kritisch het etiket en let vooral op de E-nummers.